Karens Minde
Kulturhus

Klein Søg Email Facebook Instragram Pil Booking Mad

fre

08.07

Copenhagen Jazz Festival 2022

Faratuben (ML/DK)

Kl. 19:00

90 (+ gebyr) kr.

Faratuben er et spændende møde imellem nogle af de bedste musikere fra Mali og Danmark. Navnet er en blanding af ordene Farafin (sort) og Toubabu (hvid).

I stedet for at spille den traditionelle kora-musik, som vi kender fra Toumani Diabaté og Salif Keita, repræsenter gruppen bobo-musikken. Bobo-musik er skabt til at danse og drikke, og bliver traditionelt spillet på en balafon (vestafrikansk marimba) og akkompagneret af talking drums ude i landsbyen. I begyndelsen af 2000 blev musikken elektrificeret og bragt til Bamako, hvor den fortsat bliver spillet på klubberne i en rå og upoleret stil.

Det var den legendariske guitarist og komponist, Francois Pakouene Koita, der omformede musikken til moderne instrumenter og bragte den med til hovedstaden. Her underviste han sine sønner, Dieudonne (bassist, guitarist og komponist) og Ernest (leadguitar), i at spille deres traditionsrige musik med et moderne udtryk. Sammen med deres ældre bror, den prisvindende balafonist, Kassim Koita, arrangerede og indspillede de for Ben Zabo. Han var den allerførste bobo-kunstner nogensinde spillet i landsdækkende radio og hans debut[1]album blev udgivet på det prestigefyldte world music label, Glitterbeat. Musikerne turnerede heftigt i Europa, men efter hjemrejsen gik de hver til sit.

I 2015 fik Dieudonne, den yngste bror, nogle nye venner fra Danmark. De mødtes tilfældigt i forbindelse med den første udgave af Bamako Jazzfestival, hvor der øjeblikkeligt opstod kemi. I 2016 dannede de Faratuben og udgav deres to første singles Pari (fred) og Terete (bryllupsdansen), som hurtigt fik opmærksomhed i Mali. Den lange afstand forhindrede dog gruppen i at opretholde et kontinuerligt workflow og lave et helt album. Den danske del af bandet besluttede derfor at forlade Danmark og flytte permanent til den vestafrikanske hovedstad.

Dette gjorde det nemmere for gruppen at arbejde fokuseret på deres egen lyd og de begyndte at spille traditionelle bryllupper samt koncerter på de lokale natklubber.

Faratubens musik er tydeligvis fra dette årtusinde med synth-flader og clubbeats, men stadig med stærke rødder i den traditionelle bobomusik, som de 3 maliske musikere havde lært af deres far. Med deres debutalbum, Sira Kura (2018), fortæller bandet en historie om social ulighed i Mali, hvor bobo[1]kulturen stadig kæmper for accept i samfundet. Men, albummet er også et internationalt opråb for forståelse og accept af vores forskellighed, i en stadig mere adskilt verden.

.

Koncerten er en del af Copenhagen Jazz Festival 2022

Døre kl. 18.30
Koncert kl. 19.00

Venue: Dansepavillonen